Ideje za trajnostno obdarovanje

Katero trajnostno darilo naj podarim tokrat

Če še ne veste, kaj bi letos podarili svojim bližnjim, potem lahko izkoristite priložnost in tokrat izberete trajnostno obdarovanje. Če pa je vaš seznam daril že sestavljen, potem preverite, če lahko kakšen izdelek zamenjate za bolj trajnostno izbiro. O tem, zakaj izbrati trajnostno darilo, si lahko preberete tukaj.

Vsekakor so lahko darila odličen način izražanja ljubezni, spoštovanja in skrbi za svoje najbližje. Ste že slišali, da ljudje ljubezen izražamo in sprejemamo na različne načine? Gary Chapman, avtor knjig z naslovom “5 jezikov ljubezni”, govori o tem, da ljudje izražamo in sprejemamo ljubezen prek enega od petih “jezikov”. Poleg besed potrditve, skupno preživetega časa, uslug in telesnega dotika, Chapman govori tudi o izražanju in sprejemanju ljubezni skozi obdarovanje.

Če tudi vi govorite ta jezik ljubezni in tako kot vam, tudi vašim ljubljenim darila veliko pomenijo, potem si preberite, katere ideje za trajnostno obdarovanje smo za vas pripravili v Špajzi.

Darilni bon

Darilni bon je verjetno najvarnejša izbira, saj s tem darilom nikakor ne boste zgrešili. Vaši najbližji se z darilnim bonom oglasijo v naši trgovini in si med celotno Špajzino ponudbo izberejo točno tiste izdelke, ki jim bodo koristili in jim prinašali veselje.

Najboljši pomočniki v kuhinji

Najbolj srčkani in zabavni pomočniki v kuhinji so zagotovo otroci. S tem bi se verjetno strinjale tako mamice in očki, kot tudi babice in dedki. Da bo ustvarjanje v kuhinji v solo obliki, ali v družbi malih nadobudnežev še bolj zabavno, uporabite trajnostne kuhinjske pripomočke. Darilo lahko podarite tudi kot namig babicam, kako zabavno je lahko za vnuke, ko si stari starši vzamejo čas zanje in spečejo sladko presenečenje za mamico in očka ;).

Na policah s kuhinjskimi pripomočki najdete silikonsko podlogo za peko, trajnostne posodice za muffine, vrečke za peko piščanca in mesa v različnih velikostih ter peki papir v roli ali lističih.

Piškoti Veverica Živa

Prav zato pa je odlična ideja za trajnostno obdarovanje prav piškotni miks Veverice Žive. Tudi najbolj strastnim pekaricam in ljubiteljem sladkih dobrot je lahko v veliko veselje, če so piškoti in sladice pripravljene hitro in enostavno. Prav zato lahko svoje ljubljene obdarujete s piškotnim miksom v trajnostni embalaži. Piškotni miks Veverice Žive je mešanica surovin za peko piškotov, ki jih enostavno stresete v posodo, dodate mokre sestavine, zmešate, oblikujete in spečete. Brez packanja, umazane kuhinje in brez kupov umazane posode. Hitro in slastno, točno tako, kot piškote in peciva peče Veverica Živa.

Ob tem pa ti namignemo, da tele čudovite mešanice za peko pištkotov kmalu pridejo tudi na Špajzine police.

piškoti s pisanimi čokoladnimi bonboni Veverica Živa
brusnični piškoti Veverica Živa
Brownie Veverica Živa
Če pa že nastane nekaj packarije, le kdo jo bo pospravil

Ker je potrebno po koncu zabave kuhinjo tudi počistiti, lahko v darilni paket poleg pripomočkov za peko dodate tudi pripomočke za čiščenje. Čeprav se to ne sliši praznično, imamo za to trajnostno rešitev, s kateri je lahko tudi čiščenje zelo zabavno za odrasle in otroke.

Za umazano posodo paketu dodamo trdo milo ali gel za pomivanje posode, ter biorazgradljivo lufo ali sponge gobico, da lahko posodo dobro zdrgnemo, za bolj zasušene ostanke hrane pa kokosovo ali jekleno gobico.

Da bo posoda suha in čiste tudi kuhinjske omarice in pult, pa dodajte še Racmanove pralne brisačke na stojalu. Čudovito pisane in prijetne za otip, odlično pobrišejo nastalo packarijo. Ko se kuhinja spet sveti, pa jih enostavno operemo v pralnem stroju, posušimo in navijemo nazaj na stojalo.

Ročno izdelani unikatni izdelki

Če je oseba, ki bi jo želeli z darilom razveseliti, ljubitelj/-ica unikatnih, ročno izdelanih izdelkov, potem ji lahko podarite prav tako darilo.

V Špajzini ponudbi se najdejo unikatne, ročno izdelane glinene skodelice za kavo ali čaj s pod rok ustvarjalke Petre Markič iz Zgodbe iz gline. Izbire je veliko, od majhnih 0,1 L skodelic za esspreso, do velikih 0,5 L skodelic za čaj, h katerimi se lepo podajo prav tako ročno izdelani glineni krožniki.

Lahko pa darilu dodate tudi ročno izdelane ekološke dišeče sveče iz sojinega voska, ki jih ustvarja Katja iz Artemida Candles. Svečke bodo ustvarile topel in prijeten ambient, da bo pitje kave ali čaja iz glinenih skodelic še toliko boljše.

trajnostno obdarovanje - ročno izdelani unikatni izdelki
Med meden, medvedov plen

Mala šala ali zabavna rima. Vendar je lahko med resnično okusno in zdravo darilo. Na Špajzinih policah najdete kar 4 različne vrste medu – gozdni med čebelarja Jerneja Benedičiča, ter lipov, cvetlični in kostanjev med čebelarja Simona Mura.

Gozdni med čebelarja Jerneja Benedičiča je na tekomvanju Agra 2023 osvojil zlato medaljo in postal prvak vrste, 1. decembra 2023 pa je prejel še najvišje možno priznanje DRŽAVNI PRVAK.

Podarite okusen in zdrav darilni paket, v katerem se skrivajo glinena skodelica in krožnik, dišeča svečka, lokalna mešanica za čaj kmetije Punčar, vrečka za pripravo čaja z žličko in kozarec medu. Le kdo ne bi bil vesel takega darila.

trajnostno obdarovanje - z zlatom nagrajen gozdni med državni prvak
S prijat’li nazdrav’mo pa zdravi ostan’mo

Za ljubitelje alkoholnih pijač so brinovec, gin ali viski lokalne pivovarne in destilarne Gamsar odlična izbira.

Ljubiteljem piva lahko podarite različne vrste piva lokalne butične pivovarne Advocatus.

Za ljubitelje vina pa je na voljo odlično vino Vina Bregovi iz Vipavske doline. Ponujamo vam sedem vrst rdečega in belega vina v buteljki, lahko pa izbereš tudi manjše 2 dcl stekleničke. V Špajzi pa imamo na voljo tudi vinotoč z rdečim in belim vinom.

Eleganca v steklenici

Za posebne trenutke izberite Rose Penino Vina Bregovi iz Vipavske doline. Ta elegantna penina je tokrat na naših policah popolnoma ekskluzivno in je v taki obliki ni mogoče kupiti nikjer drugje.

Podprite lokalne destilarne, pivovarne in vinarje ter izberite kakovostno steklenico, ki bo popestrila praznično vzdušje.

Penina rose Bregovi vina
Otroške igrače iz bambusa

Ne smemo pozabiti na otroke, ki so verjetno najbolj iskrena bitja na svetu in jim darila pričarajo iskren nasmeh na obraz. Vendar pa znajo biti pri obdarovanju tudi zelo zahtevni. Pritegnejo jih najbolj pisane in glasne igrače, ki se jih tudi hitro naveličajo, ki se hitro polomijo, in na koncu pristanejo na smetišču.

Tudi za najmlajše lahko izberemo trajnostne lesene igrače. Te so okolju prijazne in varne za igro, ob enem pa spodbujajo zavestno potrošnjo. Na Špajzini polici se najdeta kar dve družabni igri iz bambusa – Človek ne jezi se in Jenga.

Tropski vrt v steklenem kozarcu Mozaik
Živi ekoksistem v stekleni posodi

Eno lepših in bolj unikatnih daril je tudi tropski vrt v steklenem kozarcu. Tropski vrt je terarij z živimi rastlinami, v katerem rastline živijo in rastejo več let. Skrb za terarij pa je dokaj preprosta.

V Špajzini ponudbi lahko vidite različne oblike in velikosti terarija, v katerih so različne rastline in vsaka s sabo nosi tudi posebno zgodbo.

Izberite darilo, ki odraža vas, vašo pozornost in za katero verjamete, da bo razveselilo tistega, ki ga bo prejel.

Praznično obdarovanje je lahko še posebej čarobno, če izberete darila z mislijo na lokalno skupnost in okolje. Zgoraj navedene ideje so le nekaj predlogov, ki združujejo trajnostno obdarovanje, kreativnost in podporo majhnim podjetjem in lokalnim pridelovalcem. Ne glede na izbiro pa je ključno, da darilo odraža vašo pozornost in skrb za tiste, ki jih imate radi.

Izpostavljeno:

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK, prvak vrste in zlat na Agri 2023! september 2023NOVICA!!   1. DECEMBRA 2023 je GOZDNI MED Jerneja Benedičiča prejel laskavo priznanje DRŽAVNI PRVAK!Poleg zlate medalje na Agri 2023 in prvaka vrste, je naziv državnega...

Slovenski naravni med

Slovenski naravni med

Slovenski naravni medOkusna in zdrava poslastica iz neokrnjene narave Slovenija je ena izmed držav z bogato tradicijo pridelave medu. Znana je po svojih čebelarskih panogah, ki gojijo čebele na neokrnjenih naravnih območjih. Medtem ko je med postal priljubljena hrana...

Seneno mleko

Seneno mleko

Seneno mleko vrhunske kakovosti s certifikatom ekološko. Ko govorimo o našem dobavitelju lahko rečemo samo to. Strast do ekološkega kmetovanja in trajnostnega načina življenja je vodila k pridelavi tega izjemnega mleka. Krave se prehranjujejo izključno s senom, ki ga...