Prosena kaša

Prosena kaša je jed iz prosa, žitarice, ki je bogata s hranljivimi snovmi in zelo priljubljena v številnih kulturah po svetu.

Leto 2023 je minilo v znamenju prosa, zato si najprej poglejmo številne koristne lastnosti te žitarice in zakaj je proso tako uporabno in dobro živilo.

Za konec pa smo pripravili še en zelo preprost recept, ki ga boste z veseljem pripravili znova in znova. Lahko pa ga prilagodite po svojem okusu.

Proso

Proso je vir vlaknin, beljakovin, vitamina B, ter mineralov, kot so magnezij, fosfor in železo. To bogastvo hranil prispeva k zdravju možganov, živčnega sistema, mišic in kosti.

Proso je brezglutenska žitarica, kar pomeni, da je varna za uživanje tudi za ljudi, ki so intolerantni na gluten ali imajo celiakijo.

Prav tako je primerna za ljudi z občutljivim želodcem ali prebavnimi težavami, saj je lahko prebavljiva.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin prosena kaša zagotavlja dolgotrajno sitost.

Proso je bogato z antioksidanti in fitonutrienti, ki pomagajo zmanjšati tveganje za srčne bolezni in druge krvno žilne bolezni.

Prosena kaša

Najboljša lastnost prosene kaše je njena prilagodljivost. Pripravi se lahko na različne načine – kot slana ali sladka jed.

Najpogosteje jo pripravljam v obliki kaš, narastka, ali kot prilogo jedem. Lahko jo kombiniramo z različnim sadjem, oreščki, mlekom ali rastlinskim mlekom, medom, začimbami ali zelenjavo.

Z vsemi lastnostmi prosa je prosena kaša okusna, dostopna in enostavna za pripravo. To pomeni, da je idealno živilo za pripravo zdravega in uravnoteženega obroka, pa naj gre za zajtrk, kosilo ali večerjo.

Pripravili smo zelo preprost recept za prosen narastek, ki ga lahko uporabimo za kateri koli obrok v dnevu. Recept si lahko ogledaš na povezavi.

Izpostavljeno:

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK, prvak vrste in zlat na Agri 2023! september 2023NOVICA!!   1. DECEMBRA 2023 je GOZDNI MED Jerneja Benedičiča prejel laskavo priznanje DRŽAVNI PRVAK!Poleg zlate medalje na Agri 2023 in prvaka vrste, je naziv državnega...

Slovenski naravni med

Slovenski naravni med

Slovenski naravni medOkusna in zdrava poslastica iz neokrnjene narave Slovenija je ena izmed držav z bogato tradicijo pridelave medu. Znana je po svojih čebelarskih panogah, ki gojijo čebele na neokrnjenih naravnih območjih. Medtem ko je med postal priljubljena hrana...

Seneno mleko

Seneno mleko

Seneno mleko vrhunske kakovosti s certifikatom ekološko. Ko govorimo o našem dobavitelju lahko rečemo samo to. Strast do ekološkega kmetovanja in trajnostnega načina življenja je vodila k pridelavi tega izjemnega mleka. Krave se prehranjujejo izključno s senom, ki ga...