Jesenski buhtlji

Vsake toliko časa se lahko malce razvajamo in si privoščimo okusno sladko pecivo. 

Občasno uživanje v sladkih dobrotah v nas sproži občutke užitka in zadovoljstva in nas napolni s pozitivnimi občutki. Brez slabe vesti si privoščimo malce razvajanja in si pripravimo okusne jesenske buhtlje.

Buhtlji

Buhtlji so tradicionalna jed, ki izvira iz srednje Evrope. Gre za pecivo iz kvašenega testa, ki ga lahko nadevamo z različnimi sladkimi ali slanimi polnili, ter zvijemo v značilno obliko. Naši buhtlji tokrat ne bodo tradicionalne oblike, saj jih bomo s pomočjo vrvice spekli v obliki majhnih bučk.

Navadno so buhtlji polnjeni z marmelado ali skuto in makom V receptu bomo uporabili marelično marmelado, ti pa po želji lahko uporabiš kakršno koli drugo marmelado, ki ti je najbolj všeč, ali pa jim dodaš orehe, rozine, čokolado ali sveže sadje.

Buhtlje lahko postrežeš ob zajtrku ali ponudiš za malico. Odlično pa se prilegajo tudi ob kavi ali čaju.

Jesenski buhtlji

Za pripravo potrebuješ

700 – 750 g bele pšenične moke
250 ml ekološkega senenega mleka
80 g zlatega trsnega sladkorja
1 čajno žličko soli
1 kocko svežega kvasa (ali 7 g suhega kvasa)
100 g masla
3 rumenjake
5 jedilnih žlic ruma

marelično marmelado (ali drugo marmelado po lastnem okusu)
kuhinjsko vrvico

NAMIG: Vse sestavine, razen ruma in svežega kvasa, najdeš na Špajzinih policah. Vse, razen moke, mleka, masla in marmelade, nudimo v razsutem stanju, na rinfuzo, kar pomeni, da jih lahko kupiš točno toliko, kot jih potrebuješ za pripravo tega recepta. Tako ne boš zavrgel nič hrane. 

Postopek

Če uporabljaš svež kvas, vnaprej pripravi kvasec, če uporabljaš suhi kvas, ta korak lahko izpustiš.

Moko, mleko, sladkor, sol, kvas, maslo, rumenjake in rum zgneti v mehko, še nekoliko lepljivo testo.

Pusti testo nekaj časa vzhajati. Nato ga razdeli na enake dele in jih napolni z marmelado. 

Če želiš, da na koncu izgledajo kot majhne bučke, jih z vrvico zveži, da dobiš željen izgled bučke. Vrvico po koncu peke seveda odstrani.

Buhtlje razdeli po pekaču, da se med seboj ne dotikajo.

Napolnjene buhtlje pusti še nekaj časa vzhajati. Medtem pa ogrej pečico na 180 °C. 

Preden daš buhtlje v pečico, jih premaži z beljakom.

Buhtlje peči 22 – 25 minut, da se rjavo obarvajo (čas peke je nekoliko krajši od klasičnih buhtljev, saj se ne držijo skupaj.)

Rahlo ohlajene buhtlje postrezi in uživaj. 🙂

Dober tek !

Izpostavljeno:

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK, prvak vrste in zlat na Agri 2023! september 2023NOVICA!!   1. DECEMBRA 2023 je GOZDNI MED Jerneja Benedičiča prejel laskavo priznanje DRŽAVNI PRVAK!Poleg zlate medalje na Agri 2023 in prvaka vrste, je naziv državnega...

Slovenski naravni med

Slovenski naravni med

Slovenski naravni medOkusna in zdrava poslastica iz neokrnjene narave Slovenija je ena izmed držav z bogato tradicijo pridelave medu. Znana je po svojih čebelarskih panogah, ki gojijo čebele na neokrnjenih naravnih območjih. Medtem ko je med postal priljubljena hrana...

Seneno mleko

Seneno mleko

Seneno mleko vrhunske kakovosti s certifikatom ekološko. Ko govorimo o našem dobavitelju lahko rečemo samo to. Strast do ekološkega kmetovanja in trajnostnega načina življenja je vodila k pridelavi tega izjemnega mleka. Krave se prehranjujejo izključno s senom, ki ga...