Bio in eko – kvalitetna in trajnostna izbira

Zakaj izbrati kvalitetne izdelke z oznako bio in eko in podpreti trajnostno pridelavo hrane

V trgovini Špajza refil lahko najdeš pester izbor prehranskih izdelkov in ponosni smo, da lahko ponudimo ogromno izbiro izdelkov z oznako bio in eko.

Tukaj lahko preveriš, katere prehranske izdelke lahko najdeš na Špajzinih policah.

Mi pa bomo tokrat namenili nekaj besed bio in eko oznakam, ekološki pridelavi hrane, zakaj izbrati ekološko certificirane izdelke, pa tudi to, kaj pomeni, če hrana nima teh oznak.

Za začetek razjasnimo, kaj sploh pomenita oznaki BIO in EKO

Izdelki, označeni z bio in eko, imajo certifikat, ki ga izda uradni nadzorni organ in potrjujejo skladnost z določenimi standardi.

Oba izraza se nanašata na pridelavo hrane, ki upošteva stroge predpise glede uporabe kemičnih pesticidov, umetnih gnojil ter drugih škodljivih dodatkov.

Namen ekološke pridelave hrane je prizadevanje za trajnostno kmetijstvo, varovanje okolja in zagotavljanje visoke kakovosti hrane. Pri pridelavi hrane se uporabljajo naravne metode, ki ohranjajo zdravje tal, rastlin in živali, ter zmanjšajo vpliv na okolje. Glavni cilj je ponuditi potrošnikom bolj zdravo in okolju prijazno izbiro prehranskih izdelkov.

Kakšna pa je razlika med oznakama BIO in EKO?

Razlika med izrazoma bio in eko je v osnovi jezikovna. Oba izraza se uporabljata za opis pridelave hrane v skladu z določenimi ekološkimi standardi.

V večini evropskih držav, vključno s Slovenijo, se pogosteje uporablja izraz bio, kar je kratka oblika za besedo biološko, lahko pa se uporablja tudi izraz eko, ki je krajša oblika za besedo ekološko. V nekaterih državah se izraza uporabljata za različne stvari; izraz bio se nanaša na biološko hrano, izraz eko pa na ekonomske proizvode.

V slovenščini uporabljamo izraza bio in eko kot sinonima, ki označujeta ekološko pridelano hrano.

Bio in eko - kvalitetna in trajnostna izbira

Zakaj izbrati hrano z BIO ali EKO oznako?

Prvič, ker zmanjšamo izpostavljenost kemičnim ostankom in pripomoremo k ohranjanju okolja.

Ker pri pridelavi bio hrane ni uporabe sintetičnih kemikalij, pomeni, da so izdelki bolj naravni in manj obremenjujoči za naše zdravje. To lahko pripomore k zmanjšanju izpostavljenosti potencialno škodljivim snovem in zmanjšujemo obremenitev okolja s kemikalijami.

Drugič, ker podpremo trajnostno kmetijstvo lokalnih pridelovalcev.

Z nakupom bio izdelkov spodbujamo kmete, ki sledijo trajnostnim praksam in prispevajo k ohranjanju okolja. Pogosto so bio izdelki lokalno pridelani, kar pomeni, da s svojim nakupom podpiramo lokalne kmete in skupnosti.

In tretjič, da svoje telo podpremo s kvalitetnim in pestrim izborom živil z boljšo hranilno vrednostjo.

Bio hrana vsebuje višje ravni določenih hranil, kot so antioksidanti in vitamini, kar lahko pripomore h kvalitetnejši prehrani.

Številne študije so to potrdile, vendar so rezultati raziskav lahko odvisni od številnih dejavnikov, raziskave na to temo so kompleksne in znanstveniki še vedno raziskujejo različne vidike te problematike. Prav zato je vedno pomembno spremljati najnovejše raziskave in se zanašati na celostno raznoliko prehrano.

In še bolj pomembno je zavedanje, da čeprav so bio izdelki boljša izbira za okolje in zdravje, je ključno predvsem uravnoteženo in raznoliko prehranjevanje.

Ali to pomeni, da izdelki brez oznak BIO ali EKO v resnici niso dovolj kvalitetni?

Ne, seveda ne. Če izdelki nimajo oznake bio ali eko, še ne pomeni, da niso dobri ali zdravi. Lahko so pridelani na drugačen način, ki morda ni nujno označen kot ekološki. Ali pa pridelovalec izdelek prideluje v skladu z ekološkimi standardi, ni pa pridobil certifikata za ekološko pridelavo. V teh primerih izdelek ne more biti označen kot bio in eko, vendar je prav tako lahko popolnoma enako kvaliteten.

Tudi na Špajzinih policah se najde kar nekaj izdelkov, ki nimajo oznake bio in eko, vendar so nagrajeni z zlatimi, srebrnimi ali bronastnimi priznanji, ali pa so celo postali državni prvaki.

Če je za vas zelo pomembno izbrati ekološke izdelke, potem morate ob nakupu izdelkov pozorno preučiti oznake, certifikate ali kontaktirati proizvajalca, da preverite, ali izdelek izpolnjuje ekološke standarde.

Vseeno pa ne pozabite na raznoliko in uravnoteženo prehrano.

Izpostavljeno:

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK!

Gozdni med iz Martinj Vrha DRŽAVNI PRVAK, prvak vrste in zlat na Agri 2023! september 2023NOVICA!!   1. DECEMBRA 2023 je GOZDNI MED Jerneja Benedičiča prejel laskavo priznanje DRŽAVNI PRVAK!Poleg zlate medalje na Agri 2023 in prvaka vrste, je naziv državnega...

Slovenski naravni med

Slovenski naravni med

Slovenski naravni medOkusna in zdrava poslastica iz neokrnjene narave Slovenija je ena izmed držav z bogato tradicijo pridelave medu. Znana je po svojih čebelarskih panogah, ki gojijo čebele na neokrnjenih naravnih območjih. Medtem ko je med postal priljubljena hrana...

Seneno mleko

Seneno mleko

Seneno mleko vrhunske kakovosti s certifikatom ekološko. Ko govorimo o našem dobavitelju lahko rečemo samo to. Strast do ekološkega kmetovanja in trajnostnega načina življenja je vodila k pridelavi tega izjemnega mleka. Krave se prehranjujejo izključno s senom, ki ga...